Eurovision 2017

 
 

We keren even terug naar vorig jaar. Blanche doet mee voor Belgie en staat hoog genoteerd bij de bookmakers. Ik ben een grote Eurovision-fan en mijn vriend Tom (aka Syroop) is een eurovision-maagd. Het zegt hem niets, hij kent het systeem niet, weet niet waarover het gaat (nvdr. hij heeft ook al jaren geen TV meer). Onze vrouwen gingen samen op stap en wij besloten te kijken naar de Eurovision-finale en dat dan ook maar eens te livestreamen. Het resultaat daarvan is nog steeds te bewonderen… (als je eens 11 minuten tijd hebt om de samenvatting van een 4 uur durende stream te zien).

Tom en ik hebben ons 4 uur lang geweldig geamuseerd en daarom… We doen dit gewoon nog eens! Dus… zaterdag allemaal mijn Youtube-feed checken! Kijk samen met ons en die 4 uur vliegen zo voorbij.

Lissabon 2018

 
 

Ok, we zijn 2018 en Portugal is gewonnen, we zijn dus in Lissabon dit jaar. Om een beetje voorbereid te zijn heb ik de beelden van de eerste repetities in Lissabon bekeken voor jullie en hieronder kort besproken.

Semi-Finals 1

 
 

Op dinsdag is het de eerste halve finale met maar liefst 19 landen. Belgie is er ook bij en Sennek mag als 4e aantreden. Ik zet telkens ook de rating van de officiële Eurovision-website erbij, het aantal sterren is een score op 5. Of deze representatief is, betwijfel ik. De 10 beste nummers van dinsdag gaan door naar de finale op zaterdag. Je kan alles bekijken op de officiële website.

 

Azerbaijan (3 sterren) – Aisel – X my Heart

We starten al meteen met een klepper, een dance-nummer dat enorm bekend in de oren klinkt. Tijdens de eerste repetitie zingt ze het nummer niet geweldig. Dus, dat wordt opletten.

Iceland (2 sterren) – Ari Olafsson – Our Choice

Een soort vredeslied met zinnen als… ‘In every language there’s a word for love’ en ‘To many people die in vain, together we can ease the pain’… Jullie zien het misschien niet maar… ik rol alvast met mijn ogen. Jammer genoeg geen Viking-clap voor Ari Olafsson. Let wel op de enorme vocale uithaal, want… zingen kan de man wel.

Albania (3 sterren) – Eugent Bushpeppa – Mall

Nee, je vergist je niet, dit nummer begrijp je niet. Je zal je dus moeten laten leiden door je gevoel, want ik ga ervan uit dat jullie Albanees even slecht is als het mijne. Als het iets meer ‘rock’ mag zijn, zal dit één van je keuzes zijn. Het is een goed nummer, maar of het nu gaat over gesneden brood of een liefdesnummer is, wie zal het zeggen !?

Belgium (4 sterren) – Sennek – A Matter of Time

Geen verrassingen hier… Belgium goes Bond! Want kom, dat hadden we allemaal toch al gehoord eh? Volgens de bookmakers zijn we één van de topfavorieten. Ik zou zelf nog niet zo hoog van stapel lopen, maar… ’t is wel een oorwurm, toch?

Czech Republic (3,5 sterren) – Mikolas Josef – Lie to me

Ladies & Gentlemen, hipster Timberlake is in the house. Ik ben grote fan van de trompet intermezzo’s, iets minder van de stijl van muziek. PS: In de videoclip zit Mikolas op een kameel, laat ons hopen dat het hem niet op ideeën brengt voor de live-show.

Lithuania (3,5 sterren) – Ieva Zasimauskaite – When we’re old

Het is een schoon meisje, een schoon liedje… maar het boeit me geen seconde. Hopelijk doet ze live beter! #geeuw

Israel (4 sterren) – Netta Barzilai – Toy 

Wat een topgriet. Beginzin van het nummer: “Look at me I’m a beautiful creature…” Ze doet me een beetje denken aan Beth Ditto (nvdr. zangeres The Gossip) en je gelooft het misschien niet maar… ze kakelt! En… you’ll love it !

Belarus (3,5 sterren) – Alekseev – Forever

De zanger is een Oekraïner en dat vinden de Wit-russen zelf eigenlijk maar niets. Het klinkt als Franz Ferdinand op beats, maar dan slechter. Zingen is niet zijn sterkste punt en… zijn styling is op z’n minst gezegd… bizar… you’ll see!

Estonia (3,5 sterren) – Elina Nechayeva – La Forza

Er is elk jaar wel iemand die Opera probeert, vorig jaar was het nog de Disney/Opera van Kroatië, dit jaar is het Estland. Op zijn plat gezegd: “Het mens kan zingen… en ’t is goe gedaan.”. Ze doen ook iets met special effects geprojecteerd op haar jurk. Hopelijk loopt alles goed tijdens de live-show.

Bulgaria (4 sterren) – Equinox – Bones

“I love beyond the bones…” is zowat de belangrijkste zin die ze zingen… meerstemming en het heeft iets lounge-y, alsof je er een whiskey of twee-drie bij wil drinken, daarna indommelen en nooit meer wakker worden.

FYR Macedonia (3,5 sterren) – Eye Cue – Lost and found

Ah, een écht pop-nummer met een soort Jamaican gitaartje er in. “Come and take me where no-one is around, come and take me, let me show you how it’s done”, het laat weinig aan de verbeelding over. PS: Ze kan me vinden in Lier.

Croatia (3 sterren) – Franka – Crazy

Als je het hebt volgehouden tot deze song, is het nu de perfecte moment om even de chipjes bij te vullen of een sanitaire stop in te lassen. Je gaat niets missen. Kroatië gaat de finale niet halen!

Austria (4 sterren) – Cesar Sampson – Nobody but you

Mijn eerste idee was… PLAGIAAT! James Blake – Limit to your love, toch? Ik herinner mij een Music for life-jaar dat dit nummer ons er langs de oren uitkwam. Daarna klinkt het als Rag ’n Bone man, en later komen er dan ook nog eens gospels bij. Wat een mind-fuck dit nummer! Ik weet niet eens of ik het goed vind of niet.

Greece (4,5 sterren) – Yianna Terzi – Oniro Mou

De hoogste rating momenteel en ja… ’t is in’t Grieks. ’t Klinkt als een soort mengeling tussen Ruslana en Enya, alsof je achtervolgt wordt door een heel lieve wolf. Ik snap de hoge rating niet echt! Er zijn leukere nummers (Israel bijvoorbeeld!).

Finland – (3,5 sterren) – Saara Aalto – Monsters

Dit soort dance nummer doen het soms zéér goed op Eurovision, jammer genoeg heeft het nummer niet echt de juiste climax. Gemiste kans, Finland! Ik vrees ook voor de zangkwaliteiten van ons Saara… kort rokje wel!

Armenia (3 sterren) – Sevak Khanagyan – Qami

Nieje Sevak, nieje… Ik kom nie! Goed nieuws want… mijn chips waren alweer op.

Zwitserland (3,5 sterren) – Zibbz – Stones

Britney Spears goes rock, herinneren jullie de versie van “I love rock & roll” nog? Wel… dat gevoel heb ik bij dit nummer. Een zangeres en een drummer, maar zien we niet ‘on stage’. Haar nasale gezang heeft wel iets… Joss Stone achtigs, maar dit is geen Eurovision. Waar zijn die pluimen?

Ierland (3 sterren) – Ryan O’Shaughnessy – Together

Ierland heeft al de zotste inzendingen gedaan in het verleden, om toch maar te kunnen tippen aan het succes van Johnny Logan, zonder succes tot nu toe… En ook dit jaar zal het jammer zijn voor Ierland. Een Ed Sheeran wanna-be nummer zonder al te veel om handen, we voelen het… het einde is nabij.

Cyprus (4 sterren) – Eleni Foureira – Fuego

En we sluiten de eerste halve finale af met Cyprus… Een leuk nummer, dat veel potentieel heeft. We zijn blij dat we hiervoor zijn wakker gebleven. Hopelijk sleutelt Eleni nog een beetje aan haar Engelse uitspraak, maar beats onder marrokaanse instrumenten…het werkt altijd! Finale, Cyprus komt er aan!

Mijn 10 finalisten van deze Semi-Finals

 
 

Azerbaijan, , Czech Republic, Israel, Estonia, FYR Macedonia, Austria, Greece, Finland, Cyprus, Ah ja en… er is jaarlijks het spelletje met welk land we als laatste zeggen… Dit is historisch gegroeid door een grap tussen de programma maker en een ex-jurylid, daarom… als 10e… Belgium (mark my words!).

Eurovision 2018 – Semi-finals 1

Geef een reactie: