Geen eerste halve finale zonder een tweede uiteraard. Op donderdag  passeren er 18 deelnemers, waaronder Nederland en Australië, de revue. Voor de mensen die niet bekend zijn met EUROvision, ja, sinds enkele jaren mag ook Australië deelnemen. Het had in eerste instantie een ietwat ceremoniële deelname, omwille van de grote fanbase van het format ‘down under’. Maar door het extra grote succes hebben we de aussies volledig geadopteerd bij Europa, begrijpelijk naar mijn gevoel want… Australië kunnen we allemaal aanduiden op een wereldkaart, maar kan jij dat ook met Moldavië, Armenië of Azerbeijan? 

In mijn vorige blog vonden jullie een uitgebreide introductie, dus… die slaan we over deze keer en gaan we snel over naar het overzicht.

Norway (3 sterren) – Alexander Rybak – That’s how you write a song

Oude bekenden, ex-winnaars… There’s always one en hier is Alexander Rybak weer. De winnaar van 2009 brengt dit keer een pop-y dansnummer waarin zijn viool weer aanwezig is en een grote rol speelt.

Romania (2,5 sterren) – The Humans – Goodbye

Op de begintune van ‘Dancing on my own’ van Callum Scott wordt mijn aandacht getrokken door de nogal creepy bandleden die met een soort Jason (Friday the 13th) masker op. Een meerwaarde hebben de maskers echter niet, want, ze verdwijnen al even snel als ze gekomen zijn. Een rocky, power-ballad. Meh.

Serbia (3 sterren) – Sanja Ilic & Balkanika – Nova Deca

Nu wordt het persoonlijk. Vanaf de moment dat ik het woord Balkan zie staan in iets wat met muziek te maken heeft, heb je mijn aandacht en… wauw! Dit is prachtig. Geen schijn van kans op Eurovision lijkt mij, maar zet je toch maar schrap voor deze mooie prestatie.

San Marino (2 sterren) – Jessika ft. Jenifer Brening – Who we are

“We are who we are and who we are is who we wanna be…”, denk daar maar eens even diep over na. Gevolgd door de beste zin van het ganse nummers… “We don’t have to listen…”. Dat ga ik dan ook niet meer doen. Next!

Denmark (4 sterren) – Rasmussen – Higher Ground

Meer viking dan deze performance wordt het niet. Lange haren, baarden, viking schepen ‘on stage’, mannen die kreunen. Jammer genoeg dat het geen goed gezonden nummer is, het mis een échte viking.

Russia (2,5 sterren) – Julia Samoylova – I won’t break

De verhouding tussen Rusland en Europa verloopt soms moeilijk en dat loopt ook zo op Eurovision. Sinds de situatie in ‘de Krim’ kunnen de kandidates zich meestal op een boeh-concert verwachten. Uiteraard kan ze er zelf niets aan doen, wat jammer is, maar zo gaat het nu eenmaal. Julia zit zelf in een rolstoel om wille van de spierziekte SMA, waardoor haar zangstem voor dit nummer misschien wat kracht mist.

Moldova (2 sterren) – DeReDos – My Lucky Day

Sluit je ogen voor het nummer begint, wieg je schouders mee op de balkan-beats en luister naar de eerste zinnen van dit nummer. Zeg mij nu of het een man of vrouw is… je zou jezelf wel eens kunnen verrassen. Het russisch-engelse accent is bij momenten komisch, alsof het ervoor gedaan is. De samenzang is bij momenten twijfelachtig. Ik ben wel grote fan van de balkan intermezzo’s, maar qua zang zal DoReDos toch een lucky day moeten hebben om door te gaan naar de finale.

Netherlands (3,5 sterren) – Waylon – Outlaw in ‘em

Onze noorderburen sturen Waylon, bekend van zijn deelname aan Holland’s got Talent en van zijn relatie met Bibi (nvdr. Oh!Oh!Cherso!). Dr. Feelgood, Country en slidegitaar van de bovenste plank. Het is niet een genre waar Eurovision verzot op is, maar… ik verwacht een goede score voor Nederland. Dus ja, finale zou een zekerheid moeten zijn.

Australie (3,5 sterren) – Jessica Mauboy – We got love

Wat een prachtige zangeres is Jessica met een, voor mij, volledig typisch Eurovision nummer. Ik ben er niet verzot op, maar dit soort nummers scoren altijd en het is dan nog Australië, altijd goed voor de finale. Ze gaat veel  punten scoren zaterdag, die Jessica.

Georgia (2 sterren) – Ethno-Jazz Band Iriao – For you

Prachtige mannelijke meerstemmigheid in het plaatselijke dialect. Zeer mooi en goed gebracht, maar… redelijk saai ook. Waarom het nummer ‘For you’ heet, hebben ze mij nog niet duidelijk gemaakt.

Poland (4 sterren) – Gromee ft. Lukas Meijer – Light me up

4 sterren volgens de website van Eurovision. Dan zal Lukas toch zijn beste zangstem moeten meebrengen. Ok, het heeft een leuk dans-gehalte, maar de zanggedeeltes zijn echt te zwak om ons iets te doen.

Malta (3 sterren) – Christabelle – Taboo

Na één minuut bouwt het nummer mooi op tot een topnummer en op de moment dat je verwacht dat het nummer volledig ontploft, loopt het af op een sisser. Dit had zo mooi kunnen worden en nee, de dubstep beats op het einde kunnen het niet meer redden. Finale? Ja, hoge plaatsen? Nee!

Hungary (2,5 sterren) – AWS – Viszlat Nyar

Headbangend beginnen, dat is leuk. Maar op Lordi na heeft dit nog nooit gewerkt op Eurovision. En Lordi had dan nog maskers en een act. Dit is gewoon doel- en nutteloos, Lisbon will not be amused.

Latvia (3 sterren) – Laura Rizzotto – Funny girl

Met een naam als Laura Rizzotto, een liedje zingen dat ‘Funny Girl’ getiteld is… ik vind het alvast grappig. De start van het nummer daarentegen absoluut niet! Het is een serieus nummer, heel serieus… te serieus! Je zou zelfs beginnen denken dat het gaat voor de Bond-titel die Belgie eigenlijk dit jaar wou. Wie doet het beter? Oordeel zelf…

Sweden (3,5 sterren) – Benjamin Ingrosso – Dance you off

Nee, de comeback van ABBA heeft het nog niet tot deze editie van Eurovision gebracht. Zweden brengt een smooth mooiboy, die ook wat Justin Timberlake achtigs overkomt. Met een soft-pop nummer. Het klinkt zeer zomers, maar… er zit weinig herkenbaarheid in het nummer.

Montenegro (2 sterren) – Vanja Radovanovic – Inje 

Een balade, het klinkt pijnlijk, maar het doet me niets Vanja. Plaspauze voor de puntentelling er aan komt.

Slovenia (2,5 sterren) – Lea Sirk – Hvala, ne!

Sloveense dance-muziek, dit werkt zeer aanstekelijk in de plaatselijke discotheken waar je voor € 0,90 nog een biertje kan krijgen. Echter op eurovision, waar we spreken over Gin Tonics en Cocktails, gaat dit te plat zijn. Jammer Slovenië.

Ukraine (4 sterren) – Melovin – Under the ladder

Is de opvolger van Ruslana gevonden? Is Melovin the one? Finale haalt hij zeker, daarvoor zijn er zeker genoeg “oh-oh-oh’s” in het nummer. Veel meer diepgang hoeven we niet te verwachten van Oekraine.

Mijn finalisten

Norway, Denmark, Australie, Poland, Malta, Latvia, Sweden, Slovenia, Ukraine, Netherlands

Al moet ik toegeven dat ik het niveau van dinsdag waarschijnlijk hogen vind. 

Eurovision 2018 – Semi-finals 2

Geef een reactie: