De kerstperiode, gepaard met het krijgen van cadeautjes, maar ook met het geven van cadeautjes. Mijn vrouw besloot om aan haar petekind de tripje naar de Musical Belle & het Beest cadeau te doen. En ja… ik mocht mee! Ik heb een goede relatie met musicals, 14-18 was de laatste die ik zag en ‘ow boy’ dat was toch super speciaal. Maar nu een Disney verhaal, misschien wel ‘het’ Disney verhaal.

 

Het verhaal: Disney klassieker

Het is al wel een tijdje geleden dat ik deze Disney DVD uit de kast heb genomen. In alle eerlijkheid, waarschijnlijk zit hij nog verpakt in de originele plastiek. Ik ben ook niet zeker of ik naar zo’n oude tekenfilm nog geboeid zou kunnen kijken, maar het verhaal is uiteraard alom bekend. Belle, de dochter van een uitvinder, komt terecht in het kasteel van het Beest, om haar vader te bevrijden. Het Beest is een betoverde prins die in een race tegen de klok een vrouwtje moet vinden of de betovering blijft eeuwig. Dit allemaal opgesmukt met leuke zijfiguren die tevens ook nog eens alledaagse voorwerpen zijn.


De locatie: Flanders Expo Gent

Flanders Expo had een mooi opgemaakte foyer, die het wachten tot de show begon zeer aangenaam maakte. Je kon er genieten van een drankje of een hapje eten… hamburgers, frietjes of zelfs dineren. Voor dit laatste moest je wel een aantal organen doneren om het te kunnen betalen, maar hey… het kon!

Over de zaalindeling wil ik toch een aantal dingen kwijt. Het podium had de vorm van een mooie roos. De duurste plekken (€ 85!) waren uiteraard het dichtste bij het podium. Maar deze bevonden zich een niveau lager van het podium zelf, hierdoor was het volgens mij (want ik zat er niet!) onmogelijk om sommige delen van het podium te zien. Oké, je kon wel onder de rok van Josje kijken, pluspunten daarvoor, maar er werden veel belangrijke scenes gespeeld op de ‘loper’ (stengel van de roos). Ik geloof nooit dat je dit goed kon zien!

Wij, daarentegen, zaten op nogal krappe stoeltjes, op een soort tribune. Maar hadden een prachtig zicht op de ganse zaal en we zagen dat de zaal meer dan de helft leeg was! Dit verbaasde mij toch wel, omdat het in de kranten zo’n succes was die ticketverkoop. De namiddag voorstelling dus duidelijk niet!

De Cast:

Hier kan ik kort over zijn… (achteraf gezien ga ik dit niet doen, maar…) WOW! Ik ben blij dat het Beest verliefd werd op Belle, anders had ik het wel gedaan. Josje speelt een geweldige Belle en wat kan die griet zingen! Stel je maar eens voor dat deze rol gespeeld werd door, met alle respect want ook een topvrouw, Karen Damen. Het Beest had waarschijnlijk de moeite niet gedaan. Wat een stem heeft Josje… Super!

Het Beest werd gespeeld door Jan Schepens en dat vond ik het enige minpunt aan deze cast. Jan Schepens is een toptalent, maar… het boeide niet! De passages waarin hij een eenzame klaagzang ten berde bracht, werden overschaduwd door pratende kinderen en ouders die gewoon ‘not bothered’ waren. Kleine quote van mijn vrouw op het punt dat het Beest terug in de prins verandert: “Lap, da slaagt tegen… dan verwachtte ne knappe prins!”.

De komische noten werden verzorgd door Tikkens & Lumiére, gespeeld door Ivan Pecnik & Peter Van de Velde en Ow My God… hoe grappig is Peter Van de Velde als Lumiére ? Opgezweept door een wulpse Babette, Eline Demunck (want die is wel wulps!) vliegt de éne Franse woordspeling na de andere je om de oren.

Een verhaal hoort uiteraard ook een ‘slechterik’ te hebben, de ‘stoere’ Gaston werd vertolkt door Dieter Troubleyn. Het was al van de jaren 90 geleden dat we van Dieter nog wat gehoord hadden en het was ook schrikken toen we achteraf lazen dat hij Gaston speelde. Vertolking was zus & zo. Niet vermeldenswaardig. Alsook de rol van Barbara Dex als Mevrouw Pot. Hadden we nergens een volslanke oudere dame kunnen vinden voor deze rol? Barbara kan wel de titelsong mooi zingen, maar voor de rest was het een jammere keuze.

 

Bron foto’s: Flair.be

Algemeen:

Het was een super leuke namiddag, die echt vol nostalgie zat. De figuren van de ‘oude’ Disney film op een leuke manier vertolkt zien, de nummers nog kunnen meelippen en het lachen van de kinderen in de zaal. Ik vond het top en kan het iedereen aanraden.

Zoals je al doorhad… Ja er zijn nog tickets en die zijn te verkrijgen via de Website of Ticketmaster. Mocht jij al geweest zijn of nog moeten gaan, laat zeker in de comments weten wat voor jou het leukste moment was!