Eerst en vooral… the blog is back! Na de geboorte van Jule stond het bloggen vrij laag op mijn TODO-lijst, mah hey… hier zijn we weer en er was geen betere post mogelijk om opnieuw te starten. Op donderdag 8/3 werd ik uitgenodigd door één om te komen kijken naar de eerste aflevering van Gevoel voor Tumor. De nieuwe reeks start op zondag 18/03.

De stelling gaat dat iedereen wel iemand in de nabije omgeving kent, die geconfronteerd wordt met een vorm van kanker. Bruut, bot, maar in mijn beleving wel de waarheid. Ik kan zonder al te diep na te denken makkelijk 2 verhalen opnoemen in mijn directe omgeving. Beide liepen goed af, nu ja… wat is goed natuurlijk!?

Mijn enige voorkennis over de reeks was gebaseerd op de informatie op de website van Eén en op de prachtige trailer.

In de nieuwe tragikomische fictiereeks Gevoel voor tumor wordt het leven van Tristan Devriendt (Maarten Nulens), een 25-jarige student geneeskunde, helemaal overhoop gehaald: hij krijgt plots kanker en wordt zo zelf patiënt.

Ambitieuze dromen worden abrupt onderbroken en maken plaats voor een strijd op leven en dood. Tristan, zijn familie en vrienden komen in een verwarrende mix van emoties terecht met humor en liefde als onverwacht neveneffect.

Naast Maarten Nulens spelen ook Els Dottermans, Dirk Van Dijck, Marthe Schneider, Barbara Sarafian, Liesa Naert en Vic De Wachter mee in deze reeks. Het scenario van Gevoel voor tumor werd gebaseerd op getuigenissen van echte (ex)-kankerpatiënten, om de reeks zo herkenbaar mogelijk te maken. Een reeks die je zowel doet lachen als huilen.

Gevoel voor tumor: vanaf 18 maart elke zondagavond op Eén.

We kunnen eigenlijk onze volledige belevenis van de eerste aflevering herleiden tot die laatste zin: ‘Een reeks die je zowel doet lachen, als huilen.’. Beide emoties kwamen in overvloed aan bod, want… Wat een grappige situaties werden hier naar voor geschoven! Ik huilde al van het lachen tijdens de voorstelling van de vader van Tristan, een commercial voor Tegels Devriendt die alle clichés van regionale reclame aanraakt. Maar ik huilde ook met de getuigenissen van de ‘echte mensen met kanker’ aan het einde van het programma.

Tijdens de premiere werden we toegesproken door Leander Verdievel, de bedenker van de serie. Een agressief Non-Hodgkin NK-T cel lymfoom. In mensentaal: een tumor in de neus. Kanker… Net als zoveel andere mensen kreeg de VRT-medewerker een aantal jaar geleden deze snoeiharde diagnose.

Leander ontdekte doorheen zijn behandeling dat kanker veel meer is dan enkel kommer en kwel. Er is ook een aparte, vreemd genoeg komische, invalshoek die zorgt voor warme, intense momenten tussen mensen. Na zijn herstel besloot Leander dan ook om rond zijn ervaring een fictiereeks te maken, met de humor waar hij zich tijdens zijn ziekte aan optrok, in verwerkt.

Het ganse interview met Leander lees je hier.

Toen hij zelf op zijn 23ste kanker kreeg, werd Leander Verdievel overladen met goedbedoelde cadeaus. Maar geen enkel boek trof de juiste toon. Dus schreef hij het zelf, vanuit zijn eigen ervaringen en die van vele andere kankerpatiënten. Het resultaat: een uniek lees-, doe- en schrijfboek, dat en passant vele taboes rond kanker doorbreekt.

Boek: Gevoel voor tumor’

De setting is het leven van een student geneeskunde die, op zijn minst gezegd, populair is bij het vrouwelijk schoon dat rondloopt in de reeks. Tristan wil neurochirurg worden en moet daarom de aandacht trekken van de McDreamy van de reeks, Dr. Mercier (gespeeld door Luk Wyns). Ook de familie en vrienden van Tristan worden op een mooie manier in beeld gebracht! Stoppende beelden met tekst, pakkende voice-overs, en leuke ‘handy-cam’ beelden. We spreken hier niet over visual effects zoals bij Tabula Rasa, maar wel zeer mooi in beeld gebracht. SMSjes en gemiste oproepen zullen over je scherm vliegen en je krijgt telkens het gevoel dat je ook eens naar je smartphone moet kijken.

Samengevat:

Gaan we kijken naar ‘Gevoel voor tumor’? JA! Al moet ik zeggen dat de concurrentie met De Mol, die Vier op zondag ertegenover plaatst wel een moeilijke zal zijn. Maar in tijden van digiboxen, VRT.nu en uitgesteld kijken, mag dit jullie zeker niet tegenhouden! Lachen en bleiten, onder een dekentje met een warm theetje. Let wel op dat je niet morst tijdens het lachen!

Gevoel voor tumor: vanaf 18 maart elke zondagavond op Eén.