Avengers: Endgame (#nospoilers)

Wat moet je doen voor je naar Avengers: Endgame gaat kijken!

Toen ik twee weken geleden de uitnodiging voor de premiere van Avengers: Endgame in mijn mailbox zag verschijnen was ik matig enthousiast. Ben ik een Marvel-fan? Joa, ik zie dat wel graag. Ga ik voor een Marvel-film écht schrap zitten? Nee, niet echt… Ben ik volledig mee? Absoluut niet! Tot mijn goede vriend Syroop mij opbelt over de premiere en mij enthousiasmeert om een volledige week te bingen, mij bij te werken en ervoor te zorgen dat ik helemaal up-to-date ben, met het Marvel universum (want ja… dat is een ding blijkbaar).

Ik kan vrij goed bingen, dus… ik ging op onderzoek uit, maar het bleek niet zo simpel om te vinden welke films ik nu juist allemaal moest kijken en al helemaal niet in welke volgorde, want hierover zijn de meningen verdeeld! Ik waagde een gok, koos één van de tientallen volgordes en vloog er meteen in. Ik koos voor de volgorde in thema en tijd en ik geef jullie graag mee hoe ik mij voorbereid heb op Avengers: Endgame. Be prepared… er komen 21 filmtitels op je af! 

#nospoilers !

Welke films moet je gezien hebben voor Avengers: Endgame (en in welke volgorde?)

Captain America: The First Avenger

Captain America: The First Avenger speelt zich af tijdens de 2e wereldoorlog en geeft een mooi beeld op de start van het Marvel Universum. Je leert er Steve Rogers kennen, een wat tengere enthousiasteling, zijn goede vriend Bucky Barnes en er worden links gelegd naar Agent Carter (netflix). De ideale film om je reis mee te beginnen.

Captain Marvel

Het is misschien raar om naar de cinema te moeten om eerst nog Captain Marvel te kijken, maar… doe het toch maar! Backstory van Nick Fury? Hier moet je zijn! De film start in de jaren ’90 en is dus een nostalgie-trip alom… en… ‘t is met Brie Larson. (’nuff said).

Iron Man

Qua klassiekers is Iron Man dé klassieker… officieel de eerste MCU film. Waarom bekijken we hem niet eerst? Omdat hij op deze plaats véél krachtiger is… want… we hebben reeds een mooie intro over de Starks gekregen in The First Avenger! Nadat je daarbij dan nog eens Captain Marvel gezien hebt, zal deze film de drie mooi aan elkaar linken. 

Iron Man 2

Het logische vervolg op Iron Man 2. We duiken dieper in S.H.I.E.L.D. en leren Tony Stark beter en beter kennen. 

The Incredible Hulk

In de tijdslijn gezien loopt deze film in de zelfde periode als Iron Man 2. De post-credits verwijzen ook naar Tony Stark als ‘consultant’ bij S.H.I.E.L.D. Je leert Bruce Banner kennen (toen nog sprekend lijkend op Edward Norton – later Mark Rufallo) en wat er met hem gebeurt als je hem een beetje pissed maakt. In alle eerlijkheid, als je écht een film wil skippen… zou deze mijn keuze zijn. 

Thor

We verplaatsen ons deels naar Asgard, de eerste reis buiten de aarde. Om aan te tonen dat er meer is, dan aarde alleen. Thor, onder de imposante rol van Chris Hemsworth, is de god van de donder die door zijn vader Odin verbannen wordt naar Aarde. Fun. fun. fun. En ohja! Nathalie Portman… ! 

The Avengers

Nu komen we eindelijk op toerental. Na Thor is het logisch om The Avengers te bekijken. Loki, broer van Thor is de ‘bad guy’,  de helden van de voorbije films komen allemaal samen want… de Tesseract (onthouden!) maakt zijn opwachting. Plus het wordt duidelijk dat er buiten planeet aarde een heleboel kwaadaardige wezen rondlopen. 

Thor: The Dark World

De vorige twee films gingen over de intergalactische kant van het Marvel universum, daarom is het logisch om op deze lijn verder te gaan. In de film worden een aantal zeer belangrijke details over universum verteld, bijvoorbeeld de relatie tussen Thor en Loki en er wordt voor de eerste keer gesproken over ‘Infinity Stones’ (onthouden!). De Post-credit trailer linkt deze film zeer mooi aan de volgende

Guardians of the Galaxy

En dit volgende is de immens populaire Guardians of the Galaxy. Star Lord, Gamorra, Rocket, Drax & Groot zijn Interstellaire dieven, de Han Solo’s van Marvel, die in aanraking komen met een Infinity Stone. Je mag stilletjes aan al iets voelen komen met die stenen… 

Guardians of the Galaxy: Vol. 2

Het plot van deze film volgt enkele maanden na de eerste film en is dus een logisch vervolg. Hou er rekening mee dat je het waarschijnlijk niet zal drooghouden… (can’t say I didn’t warn you!)

Iron Man 3

Back to earth… Tony Stark heeft het super moeilijk (lees: Post Traumatisch Stress Disorder) na wat er gebeurd is tijdens The Avengers. Omdat we nu al enkele films weg zijn van aarde, voelt de pijn van Tony veel echter aan en is het begrijpelijker dat hij een hele boel armors gemaakt heeft. 

Captain America:: The Winter Soldier

Laat ons er vanuit gaan dat deze film zich afspeelt op hetzelfde moment als Iron Man 3. Dat zou verklaren waarom Cap Tony niet komt helpen wanneer hij tegen The Mandarin vecht en waarom Iron Man niet bezig is met Hydra. En oe oe oe … enter… The Falcon ! 

Avengers: Age of Ultron

Deze film zal de interstellaire kant beginnen te verbinden met de aardse kant. De Avengers vallen Hydra aan… Tony Stark creëert Ultron (not a good idea) en… ding ding ding… er is een nieuwe Infinity Stone ontdekt! 

Er is ook een soort hallucinatie waarin Thor de toekomst kan zien en… that’s no good! 

Ant-Man

Onmiddellijk na Age of Ultron komt er dan Ant-Man met de vele referenties naar wat er gebeurd is in Sokovia. Er komt ook een leuke scene in met Falcon, die hem daardoor duidelijk naar voor schuift als… mogelijks belangrijker dan we denken. 

Captain America:: Civil War

Na het debacle in Sokovia worden de Avengers aan banden gelegd. De Sokovia Accords moeten er voor zorgen dat wat de Avengers doen gecontroleerd wordt. Cap gaat niet akkoord en team Iron Man staat loodrecht tegenover Team Captain America. Round 1… Fight! 

Oohja We ontmoeten Spider-man… en… Black Panter en… shiiiiiiiiiiiit !!! 

Black Panter

Een week nadat de Avenger ‘gesplit’ zijn komen we in Wakanda terecht. Je ziet misschien niet meteen de link maar… You’ll be surprised! 

Spider-Man:: Homecoming

Your friendly next-door neighbour spider-man. 

Vergeet alles wat je al wist over Spider-man, want nee… het is niet de Toby Maguire versie die we hier te zien krijgen (ander universum, ander verhaal, andere spider-man, zelfde pakje!)

Tony Stark heeft ondertussen duidelijk wat tijd gehad om alles op een rijtje te zetten.

Doctor Strange

Naast het Cosmische en het aardse is er ook de magische tak van het Marvel Universe en Doctor Strange bindt deze takken mooi aan elkaar. Nieuwe Infinity Stone perhaps ? 

En een mooie post-credit link naar mijn persoonlijke Marcel favoriet… Thor: Ragnarok. 

Thor: Ragnarok

Best. Marvel. Movie. Ever!  (persoonlijke mening)

We zijn terug bij Thor die terecht komt op een maffe Jeff Goldblum planeet. Korg & Meek… I love you! Rechtstreekse link naar Infinity Wars in de Post-credits. 

 

Ant-Man and the Wasp

Een moeilijke film om te plaatsen. We zijn weer volledig op aarde en het is gewoon een aangrijpende en grappige film. Grootste deel speelt zich af voor Infinity Wars enkel de Post-credit Scene is hier niet 100% op zijn plaats. Anderzijds… voel je wel dezelfde paniek als Scott Lang natuurlijk, want je hebt geen IDEE wat er gebeurt… 

Avengers: Infinity War

Er is op mijn blog door Espe een review geschreven van Avengers: Infinity war. Als je deze film laatst kijkt… eindig je met een WTF, OMG & WHY gevoel… dat de perfecte aanloop is om te kijken naar Avengers: Endgame. 

 

Avengers: Endgame

Als je echt bovenstaande films allemaal bekeken hebt… hoef ik je niet meer warm te maken voor Avengers: Endgame. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren… wie het zal overleven en wie niet… Of het allemaal maar een boze droom was of niet… en wenen zal je! Nog nooit zag ik een ganse iMax zaal zo meeleven met een film. Thor: Ragnarok, I love you… maar ik neem mijn woorden terug… Best.Marvel.Movie.EVER!