Voorkennis: Voor zij die niet weten hoeveel moeite het gekost heeft om tickets te krijgen voor de #MFL16 optredens, lees aub eerst even mijn vorige post: “Music for Life via Tibbaa, reinventing ticketing? #MFL16”.

Toen StuBru de namen bekend maakte voor ‘The Flame’, was er eigenlijk maar één naam die ons in het oog sprong: “Bazart”. Oké, je kan Bazart momenteel bekijken op elke pensenkermis die Vlaanderen groot is, maar het was ons nog nooit gelukt om ze live aan het werk te zien. Ikzelf ben grote fan van hun 2 ‘singles’: Goud & Chaos, doch was hun andere werk mij onbekend.

In dit geval zijn er twee mogelijkheden: 1/ Je gaat via Spotify de CD platbeluisteren. 2/ Je laat je verrassen door het optreden. Zoals dat meestal gaat bij vragen met twee opties, kozen wij voor het derde. In het naar Boom rijden, rammen we de spotify-lijst van Bazart door onze speakers en… mjah… erg blij werd ik hier niet van! Waar hun ‘hits’ meezingers van het betere genre zijn, zijn de andere nummers op de CD ietwat… ehm, ik probeer het voorzichtig uit te drukken… saai.

Maar hey, dit laat mij uiteraard niet afschrikken. Je zou hetzelfde kunnen zeggen van de CD’s van Sigur Ros… toch was dit één van de strafste concerten die ik ooit gezien heb (Dank u aan mijn vrouw voor m’n verjaardagscadeau van 2011).

Aankomen bij De Schorre in Boom, brengt toch nu al wat nostalgie met zich mee. Die verschillende jaren Music for Life, die éne keer Tomorrowland… We zijn hier graag! Ook al is er één ding wat eigenlijk mankeert… het koude weer, het was een mooie 10 graden, waardoor de échte kerst/eindejaarssfeer er eigenlijk niet was.

Perfect om 21u03, want zo gaat dat met live uitzendingen die starten na het nieuws, betreden de bandleden van Bazart het toneel. De warme elektronische klanken klinken plots een pak voller live dan op CD. Ik krijg zowat het gevoel van een mengeling tussen Kommil Foo, qua teksten, maar dan niet grappig & Oscar & The Wolf, qua muziek, maar dan saaier. En ook al zijn de officiële reviews laaiend enthousiast over het optreden, in de zaal zelf, heb ik dat gevoel niet. Het publiek was talrijk aanwezig (750 man, uitverkocht!), maar het was eigenlijk voor velen toch gewoon wachten op hun twee ‘hits’.

Waarschijnlijk zullen de échte fans, die op de eerste rijen stonden, een ander idee hebben, maar ook Mathieu Terryn (zanger) gaf tekenen dat hij wel wat meer verwachtte van het publiek. Het was het laatste optreden van Bazart (voor 2016) en je had het gevoel dat de band niet echt tevreden was van de support die de goede-doel-fans hen gaf. Meermaals klonken de vragen: “Leven jullie nog?” of “Om te kijken of jullie nog wakker zijn…” , het kan de stijl zijn… mij kwam het nogal hautain over.

Ik wil wél nogmaals benadrukken dat puur muzikaal,  dit een TOPoptreden was en ik grote fan ben van Bazart! Ik wil er graag een live-CD van, dat klinkt veel voller dan de gemixte shizzle op de CD. Maar qua beleving, enthousiasme en algemene sfeer en gezelligheid, was dit niet iets wat ik kan ‘aanraden’ aan de neutrale luisteraar. En ja, de 2 hitjes waren magnifiek… uitgevoerd zoals we gezien hadden op de live-beelden van de AB, zelfs bijna exact zoals we ze gezien hadden, maar damn… ik had zoveel meer verwacht.

Hoogtepunt: “Echo” – Ik ken het nummer niet, maar muzikaal was dat het hoogtepunt.

Dieptepunt: 3e keer “The Flame, zijn jullie nog wakker?” – Bedankt om het te vragen Matthieu, ik had het net even moeilijk!

 

 

 

Bron foto’s: Instagram (@stefanievantendeloo) & Studio Brussel (stubru.be)