Vaiana Banner

Uiteraard moesten er nog nieuwjaarscadeau’s uitgedeeld worden en één daarvan was een uitstapje met mijn petekindje Quinten. Zoals je reeds gelezen hebt in eerdere posts, ben ik een grote Disney-fan en dan heb ik het niet alleen over de Star Wars reeks (lees: Star Wars: Rogue One &  Andy goes Beauty & The Beast). De laatste Disney animatiefilm waar ik hopeloos verliefd op ben geworden, moet wel Frozen zijn. Nu stond er Vaiana op de planning en ik moet eerlijk zijn, ik had er stiekem nog nooit van gehoord. Ik moet de ganse media-campagne gemist hebben, maar hey, geen voorkennis is ook geen vooroordeel.

Vaiana verbaasd

Utopolis 16u45, popcorn in de hand.

Ik ben altijd zeer goed op tijd in een cinéma-zaal. Filmmakers hebben lang gewerkt aan hun film en geluid speelt een belangrijke rol in de beleving van het spektakel, dan wil ik ook absoluut in’t midden van de zaal zitten. Daar is de surround voor gemaakt en daar zal ik hem beleven! Voorstukjes en voorfilmpjes zijn ook altijd superleuk om zien. In onze plaatselijke bioscoop in Lier is er een deel voorfilmpjes gemaakt door de plaatselijke winkeliers, #nooffense maar dat is gieren! Het was dan ook tijdens deze voorstukjes dat mijn vrouw mij plots een vuistslag gaf ter hoogte van mijn schouder. Je kent dat plaatsje wel… #auch. Haar gezicht sprak boekdelen… Het voorstukje van Belle & het Beest – The Movie (met Emma Watson) was… … … in het Nederlands! Eigenlijk was dat ook wel kunnen verwachten, we waren met ons 6 jarig petekind op stap! Over een onprettige verrassing gesproken! #zucht

Vaiana maui danst

Jullie merken al aan mijn reactie… ik ben niet super zot op gedubde films. De engelstalige versies zijn meestal subliem, de Vlaamse voice-overs meestal navenant! Maar, we zijn hier natuurlijk voor mijn petekind en ja, zijn Engels beperkt zich hoogstwaarschijnlijk tot een aantal stop- & scheldwoorden, dus Laura Tesoro (want dat valt je al op na een halve strofe) doe je best !

Alsof ze mijn smeekbede gehoord had, damn ze doet dat goed! Ik ben wel fan van Laura Tesoro, de zangeres… niet de presentatrice, want… daar is ze nog wat plattekes voor! Maar ze heeft echt een speciale ietwat ruige stem en dat past wel bij Vaiana vind ik. Jammer genoeg kon hetzelfde niet gezegd worden over Sean Dhont. Ok, in het échte leven ziet Sean Dhont er misschien wat ruiger uit, maar Maui is toch wel van een ander kaliber lijkt mij. Deze rol is toch eerder iets voor een Axel Daeseleire ofzo… of een Axl Peleman? Als het maar een Axel is, blijkbaar. Ietwat dieper, ietwat platter, ietwat meer streken of dialect. Kortom, niet Sean Dhont.

De film dan… Wat een prachtige beelden! Soms was er zelfs twijfel of het nu écht of animatie was. Het moet één van de mooiste films zijn die ik recent gezien heb. De soundtrack paste perfect bij het verhaal en was echt ijzersterk. Zelfs in het Nederlands zijn er liedjes die nog blijven nazinderen in het hoofd. Een extra applausje voor de bedenker van Hei Hei! Het is geen diepgaand figuur als Olaf (Frozen), maar wat een topkip !

 

Vaiana Hei Hei

Als ik dan één puntje van kritiek moet geven, dan zou het wel over de verhaallijn gaan want… mjah… laat ons zeggen dat ons ganse gezelschap helemaal mee was met het verhaal en gekluisterd aan het kijken was, tot op het punt dat de bedenker/schrijver een tikkeltje te veel heroine ophad en ons meenam op een high van glitter, fluo, blacklight en onnozel gezang op de rug van een kleptomane, homoseksuele krab. Nee, dat was geen topmoment! Maar eens dat achter de rug was en we enkele tranen wegpinkte samen met Oma Vaiana was het allemaal weer wel oké met ons.

Samengevat, was deze film de moeite om te gaan kijken? Abso-f*ing-lutely. In het Nederlands? Zelfs dat! Ik was aangenaam verrast door wat Laura doet met deze film. Al zou ik hem graag nog eens in de originele versie willen zien, maar dat zal dan van op de DVD zijn.

Vaiana disney store