Naast het maken van Marketing analyses overdag en het verversen van pampers in de avond, speel ik al wel eens graag een spel op mijn Playstation 4. Ik beperk me meestal tot online games, met wat competitie in (lees: Ik speel eigenlijk enkel Rocket League). Via Mensroom.be kreeg ik de kans om een game te testen waar ik zelf super hard naar uitkeek. Ik ben een enorm grote Lord of the Rings-fan. Uiteraard, vooral van de films, want… ik ben geen boekenwurm (een TV-verslaafde daarentegen, wél). Middle-earthShadow of War is een vervolg op het originele verhaal van Middle-earthShadow of Mordor, dat meer dan 50 industrieprijzen heeft ontvangen. Maar, ik heb het origineel nooit gespeeld.

Zoals ik begrepen heb uit andere reviews en previews zijn de hoofdpersonages dezelfde… Talion & de wraith Celebrimbor’s zielen zijn verbonden en samen maakten ze een nieuwe ‘Ring of Power’ om te vechten tegen het gespuis dat rondloopt op Middle-Earth. Het spel vertelt een redelijk donker verhaal dat zich afspeelt tussen de Orcs & Uruk-hai in Mordor en Gondor. Alvast, tot daar ben ik reeds geraakt.

Bij de start van het spel krijg je een mooie intro van het verhaal alsook een korte, misschien iets te beknopte tutorial van ‘hoe aan het spel te beginnen’. Het is allemaal nogal overweldigend. Misschien omdat ik Shadow of Mordor niet gespeeld heb, of misschien omdat het de bedoeling is dat het overweldigend is. Want, overal rond jou lopen er wel vijanden rond en… het gevoel van één tegen allen is iets wat je echt nooit kan kwijtspelen.

Vrij snel ook krijg ik het gevoel dat ik een Assassins Creed spel aan het spelen ben (Hey, ik ken mijn klassiekers) enkel is deze niet repetitief! Na ettelijke uren spelen, heb ik nog steeds het gevoel dat ik soms mensen afmaak op manieren die ik nog niet gezien heb. Want damn… hoe mooi zien die gevechten er uit.

Je kan ervoor kiezen op alle side quests op een map te proberen, de storyline te volgen, of online quests te doen. Ik heb me persoonlijk gebasseerd op de eerste 2. Het is een RPG, dus ik wil een beetje men level boosten, vooraleer ik mij verder op het verhaal stort, want stel dat ik een te sterke tegenstander tref.

Spelers kunnen de uitgebreide open wereld op talloze manieren ervaren en unieke persoonlijke verhalen creëren. Met behulp van de nieuwe en verbeterde melee, stealth en afstands gevechtstechnieken, uitgebreide vaardigheden en de nieuwe krachtring, kunnen spelers de kracht van de Bright Lord gebruiken om Mordor van binnenuit te overheersen. Spelers komen nieuwe en bekende bondgenoten tegen tijdens hun missie, onder wie Eltariel, de beste Nazgûl-jager; Baranor, de kapitein van Minas Ithil; Carnán, de mysterieuze natuurgeest en iconische personages zoals Shelob en Gollum. Behalve deze bondgenoten zullen ze een grote verscheidenheid aan dodelijke vijanden tegenkomen, waaronder Orks, Olog-hai, monsterlijke beesten, de oude Balrog Tar Goroth, vuurspuwende draken, de Nazgûl en uiteindelijk de Dark Lord, Sauron zelf.

Ik ben nog niet super ver gevorderd in het spel, maar ik kan momenteel toch al een mooi beeld vormen. Positieve punten vind ik voor al het verhaal, de manier van vechten, de soundtrack en voice-acting. Lezen bij een RPG is zo’n afknapper! Minder leuke elementen zijn de nogal domme AI. Vijanden geven het nogal snel op als ze ‘je niet meer vinden’, maar ontsnappen is super easy. Je loopt gewoon TE snel en spingt supergemakkelijk 10-tallen meters ver. (Toch ga je veel dood hoor, n00b!). Er is nogal een stijle leercurve, maar dat kan ermee te maken hebben, dat ik Shadow of Mordor niet gespeeld heb.

Hou je van RPG in een fantasy wereld, met een snuifje Assasins Creed, wat hack en slash. Een beetje Stealth a la Metal Gear Solid… dan is deze game voor jou! Het is een topgame, dat zeker prijzen zal winnen… en dat voor een sequel !

Middle-Earth: Shadow of War

8.8

Gameplay

8.0/10

Graphics

9.0/10

Sound

9.5/10

Levensduur

8.5/10

Pros

  • Lord of the Rings
  • Geweldig gevechtsysteem
  • Variatie
  • Verhaal
  • Voice-acting

Cons

  • Te uitgebreide controls
  • Nogal domme AI
  • Lopen, too easy
  • Is mijn level belangrijk?
Kopen?